Home

Prvé počítače vznikli počas 2. svetovej vojny v USA ako produkt vojenského výskumu. Presnejšie povedané, príslušné projekty boli započaté väčšinou už pred vojnou, ale až armádne peniaze im dali ten pravý spád; delostrelci a letci potrebovali presnejšie balistické výpočty, fyzici v Los Alamos nezvládali drvivý objem komplikovaných rovníc popisujúcich deje vnútri budúce atómovej bomby. Z niekoľkých nezávislých skupín bol nakoniec najúspešnejší tím, ktorý pracoval od roku 1943 na Pensylvánskej univerzite vo Philadelphii pod vedením J. Mauchlyho a JP Eckerta. V lete 1945 uviedol po prvýkrát do prevádzky elektrónkové monštrum chladené dvoma leteckými motormi a nazvané ENIAC. To bol pradedo všetkých počítačov dneška.

Myšlienka počítača nespadla v štyridsiatych rokoch z neba. K početným predchodcom jeho tvorcov Možno počítať francúzskeho filozofa a matematika Blaise Pascala (1623 -1662), ktorý ako prvý zostrojil mechanický sčítací stroj, ďalej známeho priemyselníka jacquard, ktorý okolo roku 1800 prvýkrát v praxi použil! programové riadenie, keď zvolil dierne štítky s naprogramovaným vzorom látky pre riadenie tkáčskeho stavu. So skvelou myšlienkou spojenia mechanických výpočtových pomôcok a programovo riadených strojov ako prvý prišiel anglický matematik Charles Babbage (1791-187I). Roku 1834 navrhol programovo riadený mechanický číslicový počítač, ktorý nazval Analitical Engine. Stroj mal byť vybavený aritmetickú jednotkou, pamäťou pre 1000 padesáticiferných čísel, vstupom z diernych štítkov a výstupom na primitívne tlačiareň. Programovanie sa malo vykonávať pomocou Jacquardouých diernych štítkov, jeho princíp sa u ničom podstatnom nelíšil od programovania dnešných počítačov. Návrhom Analytical Engine však Babbage predbehol svoju dobu natoľko, že súdobá technológie na konštrukciu nestačila. Z dôležitých predchodcov nutné ešte menovať amerického priemyselníka Hermana Hollerith, ktorý na prelome L9. a 20. storočia začal v masovom meradle presadzovať děrnoštítkové stroje (neskôr založil firmu IBM). V období tesne pred druhou svetovou Vojnou bol vynález počítača už na spadnutie, výskumné práce prebiehali súbežne v USA (nezávisle na niekoľkých miestach), v Anglicku aj v Nemecku (niektorými pramene je za konštruktéra prvého fungujúceho počítača považovaný Nemec Konrád busom).

Od roku 1944 spolupracoval so skupinou Mauchlyho a Eckerta muž, ktorý síce nie je vynálezcom počítača – tým nie je, rovnako ako u mnohých iných moderných vynálezov, žiadna konkrétna osoba – ale ktorého meno je predsa doplňované prívlastkom “otec výpočtovej techniky”: John von Neumann. Stojí za to sa u tejto výnimočnej osobnosti na okamih pozastaviť. Von Neumann (1903-1957) je považovaný za jedného z najväčších matematikov nášho storočia. Narodil sa a vyrastú v Budapešti ako vnuk rabína a syn úspešného bankára; vtedy sa ešte volal János. Nástup fašizmu v Maďarsku ho prinútil odísť do USA, kde od roku 1930 pôsobil na super prestížnom Institute for Advanced Studies v Princetone – okrem iného spolu s Albertom Einsteinom. Odborom von Neumannová pôsobnosti bola najmä matematická logika a kvantová fyzika. Je tiež spolutvorcom celého úplne nového matematického odvetví – teória hier. Počas vojny pracoval na konštrukcii jadrových zbraní, a práve to ho priviedlo k prvým počítačom. Zoznámil sa podrobne s ich nedostatky a reagoval na ne tzv von Neumannovou koncepciou – zoznamom teoretických požiadaviek, ktorými sa konštrukcia funkčného počítacieho stroja musí riadiť. 0 genialite týchto téz svedčí skutočnosť, že do dnešného dňa v podstate neboli prekonané. Ďalšie armádne počítače už von Neumannová koncepciu rešpektovali, čo umožnilo ich praktické využitie. Na rozdiel od ENIAC, ktorý si “zabojovať” nestihol, prispeli jeho následníci rozhodujúcou mierou ku konštrukcii vodíkovej zbrane a stali sa tak elektronickými vojakmi studenej vojny. Súčasne však vstúpili počítače aj do civilného sektora; prvým výrobcom bola spoločnosť Remington Rand, prvým sériovo vyrábaným počítačom jej model UNIVAC I v roku 1951.

zdroje informací: kamarád, Internet (www.referaty.baf.cz) , firma Suntech computers (tel.: 444 02 102 ),

referaty.cz/referaty/referat.asp?id=1686&pageTitle=D%ECjepis%20jednoho%20z%E1zraku-po%E8%EDta%E8e

Komentáre vypnuté na História pc a notebookov part 1